Producten
Bestellen vanuit België?

De Medivere-testset bevat een retourenvelop met een Nederlands antwoordnummer. Deze envelop kan alleen vanuit Nederland verzonden worden.

 

Hebt u niet de mogelijkheid om het monster + formulier vanuit Nederland te verzenden, dan kunt u het monster + begeleidend formulier zelf per express/spoedzending naar Medivere Duitsland sturen.

 

De verzendkosten zijn in dat geval voor uw rekening. Het adres is:

 

Medivere GmbH

Hans-Böckler-Straße 109

D-55128 Mainz.

Waarom zijn loden leidingen een gevaar voor de gezondheid?

Posted by admin 01-01-1970 0 Comment(s) Actueel,

Waarom zijn loden leidingen een gevaar voor de gezondheid?

27-1-2020:

Diverse gemeenten maakten afgelopen week bekend dat ze gebouwen gaan controleren op loden leidingen. Maar waarom zijn loden leidingen een gevaar voor de gezondheid?

Het gebruik van loden leidingen in huizen werd in 1960 verboden en in veel woningen zijn oude loden leidingen inmiddels vervangen. Toch zijn er in Nederland nog steeds veel woningen (geschat tussen 100.000 en 200.000) met loden leidingen. Amsterdam gaat per direct alle loden leidingen in gemeentelijke gebouwen vervangen en Rotterdam en Utrecht gaan nu controleren of gemeentelijke panden loden leidingen bevatten. 

Advies Gezondheidsraad 

De Gezondheidsraad publiceerde in november vorig jaar een advies over loodinname via kraanwater. Lood kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Volgens de Gezondheidsraad heeft een beperkt deel van de bevolking te maken met hoge blootstelling aan lood via kraanwater. Dit zijn voornamelijk bewoners van oude woningen met loden leidingen.

Vooral zwangere vrouwen, baby’s met flesvoeding en kinderen tot 7 jaar lopen risico als ze langdurig aan lood worden blootgesteld. "Naar schatting gaat het om enkele tienduizenden jonge kinderen en enkele duizenden zwangere vrouwen die via kraanwater ongewenst hoog aan lood blootgesteld kunnen worden", aldus de Gezondheidsraad.

Waarom is lood een gevaar voor de gezondheid? 
Volgens het wetenschappelijke adviesorgaan is het aannemelijk dat kraanwater bij kinderen die geboren worden en opgroeien in huizen met loden leidingen kan zorgen voor een afname tot ongeveer vijf IQ-punten. Foetussen in de buik van zwangere vrouwen, baby's en jonge kinderen zijn gevoeliger voor lood dan volwassen omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn en ze vanwege hun lage lichaamsgewicht in verhouding sneller veel lood binnenkrijgen.

Hoge blootstelling aan lood kan bij volwassenen het risico vergroten op hart- en vaatziekten en chronisch nierfalen. Maar bij slechts een heel klein gedeelte van de mensen met loden leidingen kan het voorkomen dat ze hierdoor dermate veel lood binnenkrijgen dat dit het risico op deze ziekten zorgwekkend verhoogt.

Ook nieuwbouw kan voor problemen zorgen
Niet alleen jonge gezinnen in oude woningen moeten letten op lood in kraanwater. Ook in nieuwbouwwoningen kunnen koppelstukken de eerste paar maanden nadat ze zijn geïnstalleerd voor een verhoogde concentratie van lood in kraanwater zorgen.

Wat kan je zelf doen om te voorkomen dat je te veel lood binnenkrijgt? 
Als je in een nieuw huis woont, is het volgens de Gezondheidsraad belangrijk dat wanneer je in de eerste maanden een paar uur geen water hebt gebruikt, je de kraan laat doorlopen voordat je weer water drinkt. Zwangere vrouwen en jonge kinderen die in een huis wonen met loden leidingen wordt geadviseerd om alleen flessenwater te drinken. Daarnaast lossen metalen, en dus ook lood, makkelijker op in warm water. Er wordt geadviseerd om alleen koud water uit de kraan te drinken.

Hoe weet ik of mijn lichaam te veel lood heeft binnengekregen?
Via een zware metalen urinetest worden 12 zware metalen, waaronder lood bepaald via de urine. Een urineonderzoek is een afspiegeling van de uitscheiding van de metalen en geeft een beeld van de situatie in het lichaam.

Meer info: 

Zware Metalen urinetest Basis

Kan ik mijn kraanwater controleren op lood?
Ja, via de Zware metalen drinkwateranalyse

Dit is een oriënterende drinkwateranalyse van de zware- en lichtmetalen waaronder ook lood.

Zware metalen drinkwateranalyse