Producten
Bestellen vanuit België?

De Medivere-testset bevat een retourenvelop met een Nederlands antwoordnummer. Deze envelop kan alleen vanuit Nederland verzonden worden.

 

Hebt u niet de mogelijkheid om het monster + formulier vanuit Nederland te verzenden, dan kunt u het monster + begeleidend formulier zelf per express/spoedzending naar Medivere Duitsland sturen.

 

De verzendkosten zijn in dat geval voor uw rekening. Het adres is:

 

Medivere GmbH

Hans-Böckler-Straße 109

D-55128 Mainz.

Psychiatrie en het darmmicrobioom

Posted by admin 01-01-1970 0 Comment(s) Advies van A tot Z,

In een meta-analyse gepubliceerd in JAMA Psychiatry, zijn er bij psychiatrische aandoeningen verstoringen gezien in het darmmicrobioom. Onbalans in de darmmicrobiota is eerder geassocieerd met psychiatrische stoornissen.

 

Verstoring in het in het darmmicrobioom

Bij de onderzoeksgroep zijn lage aantallen van specifieke ontstekingsremmende en butyraatproducerende bacteriën aanwezig. De studie laat ook zien dat er verhoogde waarden van ontstekingsbevorderende bacteriën zijn gevonden. Deze typen microbiota zijn geassocieerd met angststoornissen (anxiety), depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis. 

 

Goede en slechte bacteriën

Een aantal psychiatrische stoornissen en aandoeningen toonden overeenkomsten in het darmmicrobioom.

Verlaagde niveaus van de bacteriesoorten Faecalibacterium en Coprococcus werden vastgesteld bij mensen met depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, psychose of angst. Tevens hadden deze mensen verhoogde niveaus van Eggerthella. 

Deze resultaten geven aan dat de aandoeningen geassocieerd zijn met lage aantallen van gezonde, ontstekingsremmende en butyraatproducerende bacteriën. Terwijl een schadelijke, ontstekingsbevorderende soort is verhoogd. 

 

Butyraat of boterzuur is belangrijk

Lage aantallen van butyraatproducerende bacteriën Faecalibacterium en Coprococcus kan ontstekingsreacties in gang zetten, dat de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies kan verhogen. Men spreekt dan over een lekkende darm of leaky gut. Hiermee ontstaat een verhoogde kans op het ontwikkelen van ontstekingsaandoeningen zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, prikkelbare darmsyndroom, voedselintoleranties, allergieën en coeliakie. Lees in dit artikel verder hoe je aan voldoende butyraat (boterzuur) komt.

 

Aanwezigheid van Eggerthella

Eggerthella is een anaerobische, gram positieve bacterie die aanwezig hoort te zijn in de darm, en is een bacterieel geslacht van de phyla Actinobacteria. De bacterie moet binnen een bepaald bereik aanwezig zijn. Wanneer de soort teveel aanwezig is, krijgt het pathogene eigenschappen en veroorzaakt het chronische laaggradige ontstekingen. Er is een verband gevonden tussen een overgroei van Eggerthella met Colitis Ulcerosa, bloedvergiftiging en abcesvorming.

 

Balanceer de darmflora met juiste voeding en suppletie

Het darmmicrobioom en de samenstelling daarvan kun je positief beïnvloeden met een gevarieerd eetpatroon en de juiste voedingssupplementen. De juiste aanpak is door je een weg te eten naar een goede diversiteit en kwaliteit van je darmflora. Een vezelrijke voeding is hier een belangrijk onderdeel. Glyconutrienten en gefermenteerde voeding ondersteunen de darmen, probiotica en prebiotica doen dat ook.

 

Natuurdiëtisten en Medivere darmconsulenten kunnen helpen bij de analyse en interpretatie van het darmmicobioom en het samenstellen van een uitgebalanceerd dieet. Rijk aan glyconutriënten, met de juiste voedingssupplementen om de darmflora te herstellen. 

 

Bron; Natuur Diëtisten Nederland (NDN)

Darmmicrobioom & Psychiatrische aandoeningen,

geschreven door Natuurdiëtist Maaike Soetermans (redactielid NDN)

https://www.natuurdietisten.nl/darmmicrobioom-psychiatrische-aandoeningen/