Menu
Winkelwagen

30-05-2024 I Voeding intolerantie (stap 3)

30-05-2024 I Voeding intolerantie (stap 3)
30-05-2024 I Voeding intolerantie (stap 3)
€ 168,19
Excl. BTW: € 139,00
  • Voorraad: Op voorraad

Op donderdag 30 mei 2024 organiseert Gamedi, in samenwerking met Natuur Diëtisten Nederland de opleiding Voeding intolerantie (stap 3).
Dit is een herhaling van de opleiding in 2022 en 2023.

Marijke de Waal-malefijt begeleidt deze dag. Deze opleiding is bedoeld voor therapeuten, diëtisten en artsen die ervaren zijn in de toepassing van orthomoleculaire geneeskunde. Medische basiskennis wordt bekend verondersteld. We raden aan om, voordat u aan deze opleiding deelneemt de 2-daagse verdiepingscurses Darmmicrobioomtherapie te volgen (ook on-demand beschikbaar). Deze 2-daagse is bedoeld om uw (basis-) kennis naar het juiste niveau te brengen, zodat u de stof die besproken wordt tijdens deze opleiding goed kunt volgen. (Daarnaast is het, om in aanmerking te komen voor vermelding op onze website als Medivere consulent, een vereiste dat u de 2-daagse verdiepingsopleiding gevolgd heeft).

Voedselintolerantie en voedselallergie worden vaak door elkaar gehaald. Welke soorten voedingsreacties zijn er en hoe zijn ze te herkennen in een darmmicrobioom uitslag?

IgG-voedselallergie (type-III) zorgt steeds vaker voor gezondheidsproblemen. Dergelijke allergieën blijven vaak onopgemerkt omdat symptomen pas enkele uren of zelfs dagen na inname van het zogenaamde ’trigger food’ optreden. Gelukkig geeft het betrouwbare IgG-type-III diagnostische onderzoek, gedaan door Medivere/GanzImmun, snel duidelijkheid. Als gespecialiseerd laboratorium helpt dit laboratorium met de IgG-totaal (1-4) testmethode bij het vaststellen van vertraagde voedselallergie veroorzaakt door de immuunrespons van Immuunglobuline G (IgG).

Bij een IgG-voedselallergie treden de symptomen vaak pas uren of zelfs dagen na inname van een ‘trigger food’ op. Welke aanwijzingen voor deze IgG-testaanvraag krijgen we uit een darmmicrobioom-uitslag en de organische zurentest.

Wat wordt er behandeld tijdens de opleiding:

·       De mogelijke symptomen van dit type voedselovergevoeligheid, o.a.:

·       Gastro-intestinale aandoeningen zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, misselijkheid, ziekte van Crohn, PDS 

·       Hoofdpijn/migraine

·       Metabole aandoeningen; obesitas, chronische gewichtsproblemen

·       Huidaandoeningen; atopische huidproblemen zoals bijvoorbeeld psoriasis, eczeem

·       Spier- en gewrichtsklachten

 

·       Uitleg IgG-voedselallergie (type-III); immuuncomplex-gemedieerde reactie

·       Symptomen IgG reacties

·       Aangeboren immuniteit en adaptieve (verworven)immuniteit

·       Major Histocompatibility Complex of MHC-complex

·       Het complimentsysteem 

·       HLA-genen (human leukocyte antigen) en hun belangrijke rol in het immuunsysteem en welke aanwijzingen zijn er in het lever DNA-paspoort en in het bloed)

·       Welke soorten voedselreacties zijn er

·       Bij welke aanwijzingen in een darmmicrobioomuitslag en of organische zurentest adviseer je een Allergo IgG test

·       Hoe gaat de eliminatiefase en na darmmicrobioom herstel weer introductie-/provocatiefase in zijn werk

·       Welke pro- en prebiotica en andere vormen van suppletie hebben gunstige effecten op herstel van Tight junctions zodat er weer stapsgewijs voedingsmiddelen toegevoegd kunnen worden.

·       Welke opties hebben we om de H1 t/m H4 reguliere antihistaminica te vervangen voor orthomoleculaire middelen.


De verschillende fases van de IgG-voedselallergie (type-III)

Fase 1: darmbeschadiging kan voedselovergevoeligheid geven:
Door bijvoorbeeld infecties, alcohol, onverteerde eiwitten en vetten, geneesmiddelen, en stress kan de darmwand beschadigen en voedingscomponenten glijden vervolgens tussen de darmcellen door. Voedsel dat goed verteerd is en correct door de darmcellen gaat wordt geaccepteerd door het immuunsysteem. In tegenstelling tot voedsel dat de darmcellen passeert. Deze voedingsmiddelen worden herkend als indringers en dan volgt er een immuunreactie om deze ”indringers” te vernietigen.

Fase 2: immuunrespons veroorzaakt ontstekingen:
Voedsel vormt normaliter geen bedreiging voor ons, in tegenstelling tot bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Ons immuunsysteem maakt IgG-antistoffen aan die speciaal gevormd zijn om voedsel te herkennen. Deze IgG-antistoffen draagt de moeder op haar kind over in het 3e trimester van de zwangerschap. De IgG-antistoffen vestigen zich aan de voedselproteïnen om zo een immuuncomplex te vormen. In het bloed noemt men dit circulerende Vertraagde voedselallergie IgG-type IIIimmuuncomplexen. Het complementsysteem gaat vervolgens over tot de afbraak van deze immuuncomplexen door de bepaalde immuuncellen (neutrofielen). Met complimentensysteem wordt bedoeld een systeem van factoren dat samen met antistoffen en fagocyten een zeer belangrijke rol speelt bij de afweer tegen micro-organismen. Het complementsysteem maakt deel uit van het natuurlijk afweersysteem. Wanneer deze immuuncellen de complexen afbreken ontstaan er ontstekingsreacties. Deze ontstekingsreacties kunnen niet-specifieke symptomen geven (bijvoorbeeld vermoeidheid), maar ook specifieke symptomen (bijvoorbeeld hoofdpijn/migraine). Dit is afhankelijk van waar het immuuncomplex wordt vernietigd.

Fase 3: Afbraak van immuuncomplexen geeft aspecifieke symptomen:
Het is mogelijk dat als het immuunsysteem de complexen in de bloedbaan afbreekt, er geen specifieke symptomen worden ervaren. Vermoeidheid en vocht vasthouden kunnen aspecifieke symptomen zijn. Dit kan een onverklaarbaar verschil geven in lichaamsgewicht. Echter op langere termijn kunnen zich symptomen ontwikkelen van ernstiger aard, zoals hoge bloeddruk of stoornissen in het metabolisme.

Fase 4: plaatselijke afbraak kan specifieke symptomen geven:
Wanneer de immuuncomplexen zich hechten aan weefsel wordt ze ook afgebroken, maar (naastgelegen) weefsel raakt hierdoor ook beschadigd. Dit kan leiden tot specifieke symptomen zoals migraine en prikkelbare darm syndroom (PDS). Het regelmatig eten van voedingsmiddelen die immuuncomplexen veroorzaken geven ontstekingsreacties, die uiteindelijk chronisch worden met ernstiger klachten tot gevolg. Klachten /symptomen ontstaan dus niet direct en kunnen zelfs maanden duren voordat ze zich manifesteren, maar naarmate de tijd vordert nemen de klachten toe. Een IgG reactie kan dan ook over gaan op een IgE.


Over docent:

Marijke is klinisch werkend orthomoleculair MDL-Natuurdiëtist en integraal dieettherapeut. Na haar HBO-studie Diëtetiek & Voedingsleer (1978) heeft ze zich verder verdiept in Functional Medicine (Dr. Jeffrey Bland), Orthomoleculaire geneeskunde, Laboratoriumdiagnostiek, Natuurgeneeskunde, Optimal nutrition for the mind (Patrick Holford, training Londen en zijn 38 boeken), Ayurvedische- en Traditionele Chinese voedingsleer, voedingsimmunologie, kruiden en gemmotherapie. Ze ontving in 2005 de orthomoleculaire trofee. Deze trofee wordt vanaf 1996 jaarlijks toegekend aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de verbreiding van het orthomoleculaire gedachtegoed.

Specialisaties zijn onder andere systeembenadering; darmmicrobioom (en de darm-assen), spijsverteringsproblematiek, biotransformatie van de lever (DNA farmaco-kruiden-dieet), hormonen.

Ze heeft diverse boeken (10) geschreven. Ze is twee jaar werkzaam geweest in een ziekenhuis/psychiatrie (hoofd afdeling voedingszaken) en 49 jaar werkzaam in haar zelfstandige praktijk en doceert al jarenlang over Orthomoleculaire geneeskunde & Diëtetiek (bezien vanuit een biomedische visie; zoeken naar de oorzaak van ziekten en leer  over bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen en erfelijk genetische - en constitutionele eigenschappen). Ze is redacteur/eigenaar van www.natuurdietisten.nl (2005) en schrijft al jaren artikelen op deze site.

 

Praktische informatie:

Datum: Donderdag 30 mei 2024
Locatie: De opleiding vindt plaats in de eigen omgeving (webinar).

Je ontvangt vlak voor aanvang een link voor deelname. Wellicht overbodig om te melden, maar een computer/tablet met camera en microfoon is noodzakelijk. In de week voor de opleiding ontvang je de digitale syllabus etc. per mail. Hierbij houden we het mailadres aan wat je bij je aanmelding invult.

Bij webinars is het mogelijk om tot 2 weken voor opleidingsdatum kosteloos te annuleren, daarna is restitutie helaas niet meer mogelijk.

De Medivere-testset bevat een retourenvelop met een Nederlands antwoordnummer. Deze envelop kan alleen vanuit Nederland verzonden worden.

Heeft u niet de mogelijkheid om het monster + formulier vanuit Nederland te verzenden, dan kunt u het monster + begeleidend formulier zelf per express/spoedzending naar Medivere Duitsland sturen.

De verzendkosten zijn in dat geval voor uw rekening.

Het adres is:

Medivere GmbH
Hans-Böckler-Straße 109
D-55128 Mainz

Begrijpt u uw uitslag tot op zekere hoogte, maar is net dát ene stukje voor u een vraagteken? Of wilt u graag een behandeladvies naar aanleiding van een Medivere uitslag, maar is een uitvoerig consult bij een arts of een Medivere consulent (nog) niet nodig? Wij bieden een online consult.

Medivere Consulenten

Maak een afspraak met een Medivere consulent voor professionele begeleiding!

Een Medivere consulent is verbonden aan een professionele praktijk en getraind om u optimaal te kunnen begeleiden aan de hand van de uitslag van een Medivere (zelf)test. Afhankelijk van de specialisatie(s) kunt u een gerichte keuze maken voor een consulent. De Medivere consulent is geheel onafhankelijk en kiest voor u het best passende behandeltraject.