Als onderdeel van de Europese verordening voor in-vitrodiagnostiek (IVDR) is de cortisoldiagnostiek uit speeksel gewijzigd in ons partnerlaboratorium GANZIMMUN Diagnostics AG.

 

In-vitro diagnostiek zijn alle producten die worden gebruikt voor medisch laboratoriumonderzoek van menselijke monsters. Met als doel de klinische veiligheid van medische hulpmiddelen te vergroten, heeft de nieuwe EU-verordening een uniform, transparant en duurzaam wettelijk kader gecreëerd en kwaliteitsborgingsnormen vastgesteld voor de productie en het gebruik van overeenkomstige testprocedures.

 

Wij willen je graag op tijd informeren over de veranderingen en de gevolgen ervan.

 

Veranderingen in de diagnostiek van cortisol uit speeksel:

 

 

  • De meting van de monsters wordt vanaf medio oktober gebaseerd op de LCMS-methode, in plaats van de "luminescentie-immunoassay" (LIA), en wordt gekenmerkt door een nog hogere gevoeligheid en specificiteit.

 

  • De standaard van de gebruikte reagentia is verhoogd.

 

  • De cortisolconcentraties worden in een lager bereik gemeten.

 

  • Er zijn nieuwe referentie bereiken vastgesteld, die zijn bepaald in een standaardwaardeonderzoek.

 

  • Ter illustratie is de grafiek aangepast aan de gewijzigde gegevens.

 

  • De interpretaties van de bevindingen voor het dagelijkse cortisolprofiel en de cortisol wake-up response (CAR) zijn geactualiseerd op basis van de laatste wetenschappelijke onderzoeken.

 

  • De grafische weergave van de cortisolwaarden van de CAR-test is aangepast aan die van het dagelijkse cortisolprofiel.

 

Houd er bij vervolgcontroles rekening mee dat de absolute waarden van onderzoeksresultaten die VOOR de methodewisseling beschikbaar waren niet meer vergelijkbaar zijn met de nieuwe bevindingen. De grafische weergave van het cortisolprofiel kan echter worden gebruikt om de voortgang van een huidige bevinding te volgen in vergelijking met de vorige bevinding.